Ar auksas braižosi? Taip, aukso paviršius tikrai gali braižytis.

Ar auksas braižosi? Taip, aukso paviršius tikrai gali braižytis.

Ar auksas braižosi. Taip, aukso paviršius tikrai gali braižytis.

Auksas yra vienas iš populiariausių ir vertingiausių metalų, naudojamų juvelyrikai ir investicijoms. Ir vis tik, kodėl auksas braižosi? Todėl, kad auksas nėra labai kietas metalas. Aukso dirbiniai neišvengiamai pasibraižo nuo nešiojimo. Ilgainiui pasibraižymų daugėja, jie tampa ne tokie pastebimi, dengia vienas kitą, akis pripranta ir jų nebemato.

Dažniausiai ir ryškiau matosi aukso susibraižymai ant iki veidrodinio blizgesio nugludinto paviršiaus ir mažiau ant matinio. Jei norite, kad pasibraižymai kuo mažiau matytųsi rinkitės žiedus pakalinėtu, matintu, grublėtų paviršiumi. Žiedai su blizgiumi, paviršiumi braižosi neišvengiamai ir tai yra natūralus dėvėjimosi procesas.

Aukso dirbinio pasibraižymas nėra brokas, tai yra aukso kaip metalo savybė. Vieni žmonės tai pastebi, kiti net neatkreipia dėmesio, nemato dar kiti to visiškai nesureikšmina. Kiti mėgsta pasibraižymus, nes jie iš dalies atspindi jų gyvenimo būdą, nuotykius, gyvenimo kelią. Man asmeniškai pasibraižęs aukso dirbinys tik parodo, kad dirbinys yra mėgstamas ir nešiojamas kasdien. Aukso dirbinius galima kartas nuo karto atnaujinti, vėl nupoliruoti iki blizgesio.

Yra kitų rūšių metalų, kurie braižosi mažiau ar apskritai nesibraižo. Be abejo, mažiau meistrų dirbančių su tokiais metalais. Neretai kietesnio metalo žiedų dydis negali būti koreguojamas. Kietesnio metalo dirbinius renkasi tie, kurie jį mėgsta ar nori, kad dirbinys nesibraižytų ir kuo mažiau matytųsi nešiojimo žymių.

Kuo aukštesnės prabos dirbinys, tuo daugiau aukso, todėl tuo dirbinys gali būti ir minkštesnis. Kodėl nėra populiaru gaminti dirbinius iš gryno 999 prabos aukso? Visų pirma, labai aukšta dirbinio kaina. Ir kitas svarbus momentas, toks dirbinys būtų gana minkštas ir gali nesunkiai deformuotis. Jį reikia nešioti reiktų itin atsargiai. Toks dirbinys gali būti ir investicijos forma, prabangos prekė.

Grįžti į tinklaraštį